De 31-jarige Vladan M. die op 28 augustus 2014 op de Iepenlaan in Zuid-Scharwoude zijn vader met geweld doodde, hoeft van de officier van justitie niet de gevangenis in. Het OM eiste maandag tbs met dwangverpleging voor de ontoerekeningsvatbare M.

De zwakzinnige Vladan duwde zijn 70-jarige vader van de trap, sloeg hem en sneed zijn scrotum deels af. Zijn vader overleed later die dag in het ziekenhuis. Er zit een lang verhaal achter de escalatie. Toen Vladan's moeder nog leefde, zou er in het uit Joegoslavië afkomstige gezin veel agressie geweest zijn. Dit meldt de Telegraaf.

Deskundigen stellen dat M. qua sociaal-emotionele ontwikkeling het niveau van een peuter heeft. In het Pieter Baan Centrum was hij vrolijk en meewerkend, maar ook bleek dat Vladan zichzelf niet in de hand heeft als structuren wegvallen en hij wordt overvraagd.

Vladan's moeder gaf hem die structuur en zag erop toe dat hij zijn medicatie nam, maar daarnaast zou zij hem tijdens echtelijke ruzies regelmatig tegen zijn vader hebben opgezet. Dan moest hij zijn vader ook slaan.

Toen M. zijn vader toetakelde had hij zijn medicatie al dagen niet genomen. Dit gebeurde niet lang nadat hij zijn moeder verloor. Oorzaak zou zijn geweest dat zijn vader hem kleinerend 'jongetje' noemde. Later verklaarde Vladan dat hij "een opdracht van God" had gekregen.

Deskundigen adviseren tbs met als doel beschermd wonen. Advocaat Ruut Verhoeven is fel tegen. Hij vreest dat zijn cliënt de kliniek nooit zal verlaten en stelt dat de stap naar beschermd wonen ook vanuit een psychiatrisch ziekenhuis te maken is. Hij vroeg volledige vrijspraak. De uitspraak is op 21 september.

Pin It