Noord-Holland Noord is volop in ontwikkeling. Het aantal inwoners en bedrijven groeit rap en daarmee ook de vraag naar elektriciteit. Maar het stroomnet zit overvol. Netbeheerders Liander en TenneT zijn nu volop bezig met uitbreiding van de capaciteit. Maandag zijn de werkzaamheden in deze regio officieel afgetrapt op bedrijventerrein Zandhorst in Heerhugowaard. 

Naast de bouw van nieuwe elektriciteitsstations en verdubbeling van het aantal elektriciteitshuisjes, worden er ook (zwaardere) verbindingen gelegd. In regio Alkmaar moet bij elkaar zo'n 2.000 kilometer kabel de grond in. De eer was aan wethouder Ester Leibbrand om symbolisch de eerste schop in de grond te zetten. Dat deed ze samen met Geert Hendriks (directeur Visser & Smit Hanab Distributie), en Willeke van Dam en Ruben van Loon van Liander.

Op bedrijventerrein Zandhorst worden 2,1 kilometer middenspanningskabel en 168 meter laagspanningskabel gelegd, in combinatie met een nieuwe elektriciteitsruimte aan de Voltastraat. Daarmee kan de woningbouw in de omgeving worden aangesloten op het elektriciteitsnet. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een overzicht van de grote netwerkuitbreidingen binnen de provincie, die Liander onder andere met TenneT uitvoert. (kaart: Liander)


“Willen we in de toekomst gebruik blijven maken van het elektriciteitsnet voor bijvoorbeeld het laden van de auto, elektrisch koken, duurzaam verwarmen en zonnepanelen, dan is een vernieuwing en uitbreiding van de elektrische infrastructuur hard nodig", licht wethouder Leibbrand toe. "Op vier plekken in Dijk en Waard gaat Liander tot 2026 voor ons aan de slag. Dit zorgt tijdelijk voor enige overlast, maar we weten waar we het voor doen.”

Ruben van Loon van Liander is ook blij met de start van het project. “Mooi om te zien dat we nu hier ook echt buiten gaan starten en samenwerken aan toekomstbestendig elektriciteitsnet in deze regio". Zijn collega Willeke van Dam vult aan: "Deze symbolische ‘schop in de grond’ laat goed zien hoe we onze opdracht voor elkaar krijgen. Namelijk door op een andere manier samen te werken, en meerjarige contracten af te sluiten met onze aannemers." (foto: Liander)


De werkzaamheden in deze regio zijn onderdeel van project Helix van Liander, dat heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal bestrijkt met uitzondering van Texel. In totaal worden voor de komende 6 tot 12 jaar ruim 2.000 kilometer aan kabels (10kV en 20kV) gelegd en rond 360 elektriciteitshuisjes gebouwd of vervangen. Helix kost bij elkaar zeker 750 miljoen euro.

In andere regio’s waar Liander netbeheerder is, zijn vergelijkbare projecten gelanceerd.

TenneT, dat het hoogspanningsnet beheert, werkt ondertussen aan de realisatie van een extra verbinding tussen Beverwijk en Oterleek.


Pin It
Bekeken: 754x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/