Spektakel, en dan niet op een afgesloten oefenterrein, maar gewoon op de openbare weg in Heiloo. Want juist op zulke 'zichtplekken' wil de vrijwillige brandweer graag oefenen, om zo de volle aandacht van het publiek te hebben. En daarmee ook van eventuele vrijwilligers, want er zijn best wat extra handjes nodig. "Het is heel goed ontvangen."

Streekstad Centraal is er natuurlijk altijd snel bij als er ergens een auto op z'n kant ligt, maar in dit geval wisten we zelfs ruim van tevoren waar we moesten zijn. Want dit ongeluk was een oefening. Met voor de pers wel één duidelijke instructie: pas publiceren als de oefening geweest is, want de betrokken brandweerlieden mochten echt niet van tevoren weten wat er zou gebeuren. Achteraf toont bevelvoerder Bas Ditmars van de vrijwillige brandweer Heiloo zich meer dan tevreden: "Er is hard gewerkt", benadrukt hij. "Dit is heel goed gegaan én we hebben in het publiek veel blije gezichten gezien."

"We gaan hier zeker vaker iets mee doen", zegt postcommandant Gerbrand Ekkes. Hij houdt zich ook bezig met de aanwerving van nieuwe vrijwilligers en openbare oefeningen als deze kunnen daarvoor van veel betekenis zijn. "Er komt wel wat binnen ja", reageert hij als we vragen naar nieuwe aanmeldingen. "Dat is mooi. We gaan dan natuurlijk wel kijken of het ook werkbaar is." Want vrijwilliger bij de brandweer, dat wordt je niet zomaar eventjes. "De opleiding kan twee jaar duren", legt Ekkes uit. "Veel mensen kunnen alleen in de avonden, overdag zijn we aan het werk natuurlijk, maar dan duurt de opleiding dus wel lang. Als je de dagopleiding kunt doen zit je in een jaar wel op de brandweerwagen." En uiteraard blijven ook dan trainingen nog belangrijk, zoals de openbare training gisteravond in Heiloo. (tekst gaat door onder de foto)

In noodsituaties is het optreden van de brandweer vaak beslissend. (foto: Marco Schilpp)


De vrijwillige brandweer van Heiloo is zeker niet het enige vrijwillige korps in de regio en zelfs niet het enige dat branden blust in Heiloo. "Dat hangt er maar net vanaf waar in Heiloo je zit. Als onze collega's uit Limmen of Alkmaar er eerder kunnen zijn, dan sturen ze die." Want de meldkamer in Haarlem houdt rekening met 'uitruktijden' en de 'Kazerne Volgorde Tabel'. Als een bepaalde brand net een paar seconden sneller door het korps uit Limmen kan worden bereikt, dan gaat de melding naar Limmen en niet naar Heiloo. "Omgekeerd komt het ook voor dat wij naar Alkmaar gaan om te blussen", vult Ekkes aan. "Of naar Stompetoren. Dat berekenen ze heel precies."

Wat alle korpsen in de regio wel gemeen hebben is dat extra handjes welkom zijn. "Je zit toch met mensen die ouder worden of er om een andere reden mee willen stoppen", zegt Ekkes. "Als iemand weggaat duurt het even voor je een vervanger hebt." Daarom is het ook zo belangrijk om het publiek aan te spreken met oefeningen, om uit te leggen wat het werk als vrijwillige brandweer inhoudt. "We hebben allemaal ons werk er nog naast, we zijn aannemer, of automonteur. Dit doen we echt vrijwillig. Het is wel zo dat we werkplekken op de kazerne hebben, zodat je daar kunt 'thuiswerken', aan dat soort dingen is wel gedacht."

De vrijwillige brandweer van Heiloo heeft nu een team van 18 mensen. Ekkes zou daar graag 24 van maken. "Een tankauto, daar gaan er zes in. En dan heb je ook nog zes verkenners nodig. En niet iedereen kan altijd, dus 18 is eigenlijk net te laag." Ekkes is dus op zoek naar extra handjes. "Ja, er mogen een paar mensen bij." (tekst gaat door onder de foto)

Goede samenwerking is belangrijk. (foto: Marco Schilpp)


Voor zowel Ekkes als Ditmars is het goed om te merken dat er veel belangstelling is voor de oefeningen en presentaties van de vrijwillige brandweer. De oefening van gisteravond trok aardig wat publiek en daar is Ditmars erg blij mee.  "De animo is groot ja", bevestigt Ekkes. En dus gaat het korps door met dit soort presentaties. Er komen 'open oefenavonden', laat Ekkes weten. Op die avonden kunnen mensen die interesse hebben in het werk van de vrijwillige brandweer zelf een spuit vasthouden en meedoen met andere onderdelen van de training. Ook dat zal mogelijk weer nieuwe vrijwilligers over de streep trekken.

Wie aan de slag wil als vrijwilliger voor een korps in de eigen buurt, of hier meer informatie over wil krijgen, kan zich aanmelden via de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland. Een fotoverslag van de openbare training in Heiloo is te bekijken op de Facebookpagina van Heiloo Centraal.
Pin It
Bekeken: 1443x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/