De drukte, het felle licht, de bonte kleuren en de stortvloed van geluid máken de Alkmaarse kermis. Behalve op maandagmiddag. Toen kwam de kermis even tot rust, zonder dat de attracties ook echt stopten met draaien: de prikkelarme middag. "We willen dat de kermis er voor iedereen is."

Alkmaar Centraal nam een kijkje op de kermis die even niet als de kermis klonk. "Nee, we hebben geen muziek", horen we bij de Kamelenrace. Op verzoek wil de exploitant het bekende deuntje wel even laten horen, maar verder blijft het stil. "Zachte muziek mag toch?" vraagt zijn dochter. De precieze regels van een 'prikkelarme kermis' verschillen per stad, legt de standhouder uit. Dus er is soms wel wat onduidelijk. Lang niet iedere kermisexploitant blijkt op de hoogte, maar als wij de woorden 'prikkelarme middag' laten vallen is dat genoeg: meteen gaat de muziek uit. (tekst gaat door onder de foto)

Ook in stilte kan er worden gebotst. (foto: Alkmaar Centraal)


Al voor de eigenlijke opening van de kermis zijn er de nodige nieuwsgierige bezoekers op het terrein. Maar niet iedereen komt ook echt voor de prikkelarme middag: "O echt? Dat wisten we niet. Maar wel heel leuk." De relatieve kalmte wordt gewaardeerd. "Dit mag altijd wel van mij." Al is het ook wel weer wennen, de kermis heeft zonder al die lichteffecten een heel andere dynamiek.

We ontmoeten Elise en Daphne van Esdégé Reigersdaal, die met een groepje cliënten de kermis op zijn getrokken. De botsauto's zorgen voor veel hilariteit. "De lichtjes zijn nog wel aan", merken ze op. "Maar toch wel heel mooi dat ze dit doen." (tekst gaat door onder de foto)

Hilariteit alom, maar dan met net wat minder prikkels. (foto: Alkmaar Centraal)


"We vinden dit heel belangrijk, ook voor deze mensen moet de kermis leuk zijn", legt de exploitant van de Airborne uit terwijl achter hem de attractie begint te draaien. Dat doet de Airborne volgens een speciaal prikkelarm programma. "Dat staat in de computer, we staan vaker op kermissen met een prikkelarm moment." Het blijkt echt een heel ander rondje te zijn. De snelheid wordt heel geleidelijk opgebouwd. Dat levert een veel soepelere ervaring op. "Dit is wel iets bijzonders van de Airborne, de meeste attracties hebben gewoon hetzelfde rondje."

Dat wordt ons bevestigd bij het spookhuis. "Ik heb dat wel geprobeerd hoor", vertelt de eigenaar van wat toch 'een huis vol prikkels' is. "Dan deden we de lichten uit. Maar mensen vonden dat vreselijk saai, wat een stom spookhuis heb je, kreeg ik dan te horen." Dat was toch ook weer niet de bedoeling. Nu waarschuwt hij bezoekers. Uiteraard staat de muziek wel uit, maar griezelige geluiden horen er bij deze attractie gewoon bij. (tekst gaat door onder de foto)

De Airborne heeft een aangepaste rit, maar blijft natuurlijk wel imposant. (foto: Alkmaar Centraal)


Er zijn meer geluiden te horen. Juist zonder muziek valt op hoeveel geluid de machines op de kermis kunnen maken. Het geratel van de achtbaan, het geloei van de Reactor, de razende wind van de Airborne, het zijn nieuwe geluiden, ook voor wie de kermis kent. Maar na anderhalf uur verdwenen deze geluiden weer en nam de vertrouwde muziek, ook die van de Kamelenrace, het kermisterrein weer over.
Pin It
Bekeken: 3067x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/